Waarom verplichte invoering E10?

De CO2-uitstoot van brandstof moet naar beneden en (bio)ethanol kan daarbij helpen. Ethanol heeft in vergelijking tot benzine een veel lagere CO2-uitstoot. De Tweede Kamer heeft bepaald dat E10 op grote schaal beschikbaar moet zijn om de uitstoot van het wegverkeer naar beneden te brengen.

Wat voor soort brandstof is E10? 

E10 is een brandstof wat bestaat uit een mengsel van 90 procent fossiele brandstoffen 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol wat wordt gemaakt vanuit de landbouwgewassen of afvalstromen.  

Voor wie geldt de verplichting voor het
verkopen van E10?

Tankstations met twee of meer voorraadtanks voor benzine zijn vanaf 1 oktober 2019 verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. De andere helft blijft beschikbaar voor andere soorten benzine. Tankstations met infrastructuur voor maar één soort benzine zijn vrij in de keuze wat zij aanbieden. De verplichting voor het aanbieden van een protectiongrade benzine komt te vervallen.
 
afbeelding namen.jpg

 

Kunnen alle auto’s probleemloos E10 tanken?

E10 geeft voor de meeste benzineauto’s (90 procent) geen problemen, er kan probleemloos worden overgestapt naar E10. Voor ongeveer tien procent van de auto’s geldt dat ze niet geschikt zijn voor het gebruik van E10. (Bio)ethanol is agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen. Een hoger percentage
(bio)ethanol kan er mogelijk voor zorgen dat na langdurig gebruik motoronderdelen zoals pakkingen
en afdichtingen worden aangetast. Voor auto’s en motoren die niet geschikt zijn voor het gebruik van E10 of bij
twijfel, adviseren wij het gebruik van Superplus 98.
 

Doe de E10 Check! 

Doe de E10 check, klik op de onderstaande knop om te kijken of uw auto geschikt is voor de E10. Of verwijs naar het instructieboekje van uw auto. Bij voertuigen, met een eerste registratie na 12 oktober 2018, zit nabij de
tankvulmond een sticker waarop staat aangeven of uw auto wel of niet is geschikt voor het gebruik van E10.

Wat is het E10 alternatief?

Als alternatief voor de E10 wordt de superplus 98 aangeboden. Superplus 98 is een benzine met maximaal 5 procent bio-ethanol. Op tankstations zult u deze benzine terug vinden onder de naam E5. 
 

Kan de superplus 98 vermengd worden met E10? 

Ja, dit kunt u probleemloos doen. Andersom kunt u het alleen doen mits uw auto geschikt is voor de E10.