Symbolische eerste liter Blauwe Diesel getankt

Op 14 april 2019  was het dan eindelijk zover. Rond het middaguur hebben André van Schie (provinciale staten) en Marijn de Pagter (gemeenteraadslid) onder toeziend oog van commercieel directeur Ron Voorham en Jaap van den Burg (KBC initiatiefnemer) de symbolische eerste liter Blauwe Diesel getankt. Daarmee openden zij officieel onze nieuwe Blauwe Diesel locatie aan de Ringwade 2 in Nieuwegein. De eerste liter Blauwe Diesel in de boot van één van de KBC leden gegoten en is er vervolgens een rondje fossielvrij gevaren op de Vaartsche Rijn.

Mede dankzij het initiatief van (Jaap van den Burg) hebben we samen met de Kleine Boten Club deze opening gerealiseerd. Na afloop sloten we af met een toast.

Door het tanken van Blauwe Diesel vaar je CO2 neutraal en bereik je bijna 90 procent CO2-reductie over de hele keten. De Kleine Boten Club dringt er bij de gemeente op aan om voor Blauwe Diesel gebruikers en hybride vaarders hetzelfde liggeld tarief toe te passen als voor elektroboten. Dat zou wel reëel zijn, aldus Jaap van den Burg, want over de hele keten genomen kun je zeggen dat voor kleine bootjes, Blauwe Diesel in bestaande motoren, zelfs schoner is dan elektrisch varen.

De Kleine Boten Club hoopt dat de Gemeente Utrecht dit initiatief op die manier steunt en ook passanten, bijvoorbeeld bij het passeren van de sluizen, ook actief gaat wijzen op de voordelen van de Blauwe Diesel. Dit geldt overigens ook voor auto’s, aggregaten en overige machines. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan een schone leefomgeving in en om Utrecht. De Kleine Boten Club vindt het gebruik van deze brandstof een goed idee en zal deze dan ook promoten (zonder commercieel of financieel motief).